Sunday, August 15, 2010

SIB BAIK ADA BELOG TAU!

Posted by makcik rehan KJB at 10:11 PM
Sebelum ko request soh aku bukak kaunter Cik Seri Siantan sok pagi
meh aku nak mengadu domba aku nyer masalah siap-siap
sok pagi senang, aku tulung ko.. pastu ko tulong aku plak
tulong kot mana aku tatau la...
janji aku buleh flush hangen semberono aku kat sini!

Tekak aku dah mula sakit nih
Selsema bersin sampai nak tercabut esofagus sama pankreas dah ni
Dahla cadangnya esok aku nak start posa
Ni dah nak berbunga-bunga demam dah ni
berketul-ketul dah pil aku telan
dengan harapan demam tak jadi singgah
kalau aku demam, sapa nak jaga aku?
lagi pening, sapa nak jaga hanak-hanak aku?
kang aku amik tiket pegi Tanah Merah,
ko jaga anak aku.. aku jaga anak ko... buleh?

Aku baru nak abih period, baru nak start posa

sebab tu jugak kot haku asek naek hangen jer tak pasal-pasal
sebab tu jugak kari aku tak sedap, dan roti jala aku tetiba salah resepi!

Ha ni aku baru balik dari umah nenek onah
PS blom balik, lepas buker dia pegi teraweh dulu, jap gi baru balik
haku jer balik dgn hanak-hanak dulu
tadi masa bukak posa umah nenek onah, tak tenteram aku tau
makan karipap pon tak puas, asrap asek pasang loud speaker
tangan aku asek berendam dlm boyan jerk

Lepas jer bukak posa, terus aku hangkut hanak-hanak balik umah
at least kat umah aku ada boyan karan
penat tau asek mengenjut!
sekali si Asrap bantai muntah dalam keter
bukan sikit-sikit... selambak tau!
habih kasit Dora tu melekit-lekit
aku pun benci tau asek cuci muntah!

Asrap demam tak jugak kebah
Semalam nampak mcm dia dah girang, aku ingat dh nak baek
sekali malam semalam, kol 2 pagi dia merengek...
aku rasa badan dia panas giler
terus menggigil aku tau!
laki aku takde... bawak mencah balik tido umah mak dier
tinggalah aku 2 banak dgn si kecik nih
dahlah keter aku takder.. [tinggal umah nenek]

Dengan gigilnya aku bogelkan asrap
bawak pegi sinki..aku siram dia terus dengan air paip
sampai dia menggigil kesejukan
aku ingat lagi doktor kata, biar anak ko gigil sejuk
dari dia gigil panas!
pastu aku kasi ubat demam
ape kena tah.. makan ubat, demam dia surut 2-3 jam jer
pastu panas dia naik balik
aku sampai dah bosan tau suap ubat kat anak!
hancur luluh tau hati aku tiap kali suap ubat kat hanak-hanak
sebab aku tau, ubat tu dadah!
aku ajak PS pi ambik ubat haemopathy dia tak layan aku
ahh... bencilah!

Lepas tu aku pasang lampu bilik,
balut asrap dgn kain pelikat Babah dia
aku assume anak jantan aku ni rindu kat bapak
sebab biasa memalam dia melepek kat bapak jer kan
pastu aku sms laki... suh balik cepat sok pagi
nak bawak pegi paed lain plak sebab aku bengang demam tak kebah-kebah
tetiba laki aku call balik... eh, ko tak tido ker bang?

Ha memang tak tido.. layan EPL sampai kol 3 pagi!
sib baik ko balik umah mak bang,
kalo ko pi mancing, memang aku dah saman ko bang.

Kejap tadi pas bersihkan muntah dia,
haku lap-lap badan budak asrapni... tukar baju
sehari tah baper ploh kali tukar baju ha
asek muntah dan muntah... isk.. ntahlah!
pastu aku kasi makan ubat selsema... sebab dok asek bersin jer
ubat demam dgn ubat batuk dah bagi  mkn senja tadi
sekali budakni batuk-batuk... muntah lagi sekali!
habis baju aku.. habis baju dia...
ha tension tak?

Aku sumbat masuk boyan,
mujur dia terus hanyut mengantuk...
dan-dan aku bukak belog, taip entry hangen semborono nih
aku tak marah kat sapa-sapa pon
aku marah kat diri sendiri
kenapa kesabaran aku senipis kulit bawang merah?
kenapa tak tebal sikit macam kulit bawang putih?
aku tak leh dengar budak engek-rengek.. aku jadik runsing
kalau naik keta, mencah bising-bising menyanyi pon aku marah
aku jadi serabut tau!

Tadi nenek onah kata asrap ni nak kena demam campak gamaknya
yang aku pelik, dah lima hari... takder kuar pon ruam-ruam kat kulit dia
dari hari Rabu tau... skang dah malam Isnin... demam dia tak surut jugak
PS balik dari teraweh jap lagi, aku dh pesan suh beli buah kelapa
aku nk kasi asrap minum... harap2 bintat campak dia kuar
[kalau betul dia demam campak]
Pastu laki aku kata, kalau esok tak kebah jugak,
dia nak ambik GL bawak asrap pegi sepital mahal
ha... saja aku tulis sepital mahal, sebab nak henjut duit kompeni laki aku
kalau duit sendirik, aku bawak pi sepital murah jer
Isk.. ntahlah.. apa aku tulis ni...
aku susah hati tau anak sakit lama-lama nih
takut aku makin hilang sabo... sebab aku ni baran
kang sumer benda berkait-kait... sumer aku nak hangen

Kain dlm washer belambak tak sidai
nak sidai pon tak muat ampaian
dalam bakul pon belambak lagi tak basuh
dalam bilik air pon kain muntah berselepat
ha tengok... macamana aku tak rebel?

Sib baik ko tak wat hal harini Mencah
dok hadap Otromen dari pagi sampai malam!

Aku nak pi buat susu mencah nih
Sapa kesian kat aku... meh tulung jaga aku dengan hanak-hanak meh!













14 comments:

Sarid Derus on August 15, 2010 at 10:46 PM said...

sian ko mr..bawak bersabo bnyak2 yek..ujian ramadhan

Anonymous said...

tu lar, kesian kat rehan. kak ed baca pun semput. ni cuba bagi makan madu asli tiap2 pagi. amna dulu pun macam tu, kuat muntah. then ada sepupu kak ed suggest bagi madu tiap2 pagi (satu sudu plastik yg kfc tu). alhamdulillah amna jarang muntah. try jer bagi. at least madu ni boleh clearkan kahak2 dan dapat bina ketahanan badan budak2 tuh.


kak ed/adrina

Miss Fadhilah on August 15, 2010 at 11:21 PM said...

alahai kesiannyer kt kak rehan...kalau sy dah pingsan dah,hahahhaha
kak rehan try la time badan asyraf panas
balut dengan kain tuala yg telah direndam dlm air ais...lap2 lme skit bia tuala 2 serap haba...
kt umah kalau ank sdara demam slalu wt mcm ni la...pas2 tepek je coolfver atas dahi..surut la demam 2...ubat2 ni mmg x brape elok.tmbah2 yg ikut ***tot 2,hahahah,dadah dia lg kuat 2 yg cepat sembuh

armouris on August 16, 2010 at 12:23 AM said...

info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit

Iman's Umi on August 16, 2010 at 12:42 AM said...

Istighfar byk2 smbl berusaha, kuatkn smgt...musim kot skrg ni...sy pn selsema x abes2 lg, soluble dh berbijik telan, puasa dgn tekak yg pedih...Iman pn x abes2 batuk...sabarlah, ujian ramadhan utk kita, akak tau kenapa kita yg dipilih? Sbb Allah thu kita berupaya mllui ujian-Nya dgn sabar.

ummi on August 16, 2010 at 5:44 AM said...

MR, ni tanda2 stress nih. rasa kesabaran setipis kulit bawang? ujian-ujian macam ni lah akan menguatkan kesabaran kita. apapun akak harap semuanya akan kembali seperti biasa. pandai kakak mencah bawak diri tak nak susahkan mama dia.

ps ~ kalau tak kesah sgt dgn kos, kain2 yang belum basuh tu hantar pi dobi. yes, not free tp boleh kurangkan stress tengok kain menimbun.

Elyn on August 16, 2010 at 8:36 AM said...

aku baca pun leh penin apa lai ko yg hadap. part muntah selambak tu mmg takle lari kalau anak demam batuk. tgh tido sedap2 tau2 baju basah sebab anak muntah kat badan kite. aduhaiiiiii sabar je la MR.

Kak Mah on August 16, 2010 at 9:14 AM said...

sabar han sabar..dugaan Ramadhan nieh...... anak2 demam memang kita runsing.....

Me on August 16, 2010 at 9:32 AM said...

ermmmmmm... 1 sabar.. 2 ko hanto je kain2 tak basuh p dobi.. 3 ko panggil je daily maid cuci rumah ko.. ko plan fokus je kat hanak2.. eden sgt faham situasi ko nie.. ko mmg tgh stress niee.. selesaikan one by one MR... CHAIYOKKK

fabulous.farah on August 16, 2010 at 10:19 AM said...

huhu..dugaan jadi ibu ni mr..huhu..nampak gayo nak kene ade maid

Zana S on August 16, 2010 at 11:33 PM said...

faham... beno nak marah ke lain. tapi perlu lepas peluru kat sini kan..

dugaan puasa ngan anak kecik tu..aku pun pernah kena gak. dedua plak tuh. mmg sabar tu kat paras hidung giler..

bykkan istighfar eh! super mom ko tu tau.. :)

Anonymous said...

salam..saya dah lama jadi silent reader awak..kesian bila baca pasal asraf selalu demam, gini la,anak sy 3 tahun, baru thn nih start anta nursery(sebelum nih dia dok kat umah dengan maid selama 2 thn), masa memula anta, setiap minggu mesti demam, bukan demam sekejap, amik masa sampai 5 hari pastu suhu mesti 38darjah ke atas,tension sy, tiap2 minggu demam! jadi, dipendekkan cita, sy pegi jumpa paed, minta satu suntikan 'primvera' utk cegah pneumonia...alhamdulillah dh dekar 2 bulan dia tk demam, kalo pun batuk dan selsema, still tk demam...jadi, apa kata try p amik, suntikan ini amat sesuai utk budak 2 tahn ke bawah esp baby...dan sgt diutamakan utk anak2 yg dhanta ke pengasuh dan nursery(seprti yg disarankan oleh paed saya)..ok..salam ramadhan dan salam perkenalan... :) -un

makcikrehan on August 17, 2010 at 6:48 PM said...

Oh kawan-kawan ku semua... aku sayang korang sangatttt banyak! Thank you for being there... walaupon hanya secara virtual. muah! muah!

makcikrehan on August 17, 2010 at 6:49 PM said...

Un/ Anonymous : Thank you baca belog makcik. and TQ also atas suggestion tu. will discuss more dgn PS and Paed. Salam Ramadan, salam perkenalan :)

ShareThis