Friday, September 3, 2010

ONAR VERSI RAWANG

Posted by makcik rehan KJB at 1:05 PM
Ambik napas dalam-dalam,
sendutttt... hembusss... sendut... hembus....

Semalam, PS ajak makcik dan hanak-hanak bukak posa kat kedai sup menggelegak
sebelum apa-apa, meh nak bagitau siap-siap... bukan laki aku yang belanja yer
kang kata laki aku kaya sgt pullek khennn... asek nak buker posa kat luor
kami mengendut tadah perut vendor opis laki aku belanja,
so, satu seng pon tak payah kuar duhet......
ha, inilah gaya hidup golongan marhaen yang sebenar yer...
hangkut hanak-bini, mak-bapak, ipar-duai makan free bila orang nak belanja

Baik.
Makcik sampai Rawang agak awal,
pusing-pusing area roundabout nak locate restoran
tapi aku tak nampak pon restoran tu tau!

So, haku melencong masuk Parkson Rawang kejap
Ha.. jgn hengat aku kaya sgt soping kat Parkson yer
laki haku dapat voucher 100 hengget... pon opis bagi...
ha, lagi sekali... ginilah cara orang marhaen berbelanja tau
kelepet jer apa-apa yang free yang orang nak kasi...

Sesedap rasa aku pilih-pilih suar jeans takde brand untuk mencah
tetiba lampu padam!
gelap ya hamat... blackout pulak...
so, aku campak balik suar tu... tak jadik belik
sebab letrik takde, camana aku nk bayo?
nak jalan pegi cashier pon aku tak nampak jalan tau

So, hegeh-hegehla aku turun tangga eskalator tu
sakit buah lutut aku tau!
dah la anak tangga dia besau-besau...
terhoyong-hayang tau aku hayun tubuh montel aku menuruni anak tangga ittew...

Masuk keta, sms pengganti diri dihantar kepada PS
Mana kedai tu? tanampak pon!


Laki aku pon sepantas ERL, talipon aku balik
Ada la... betul-betul depan Old Town tu haaa...

Aku jawab balik,
Mana ada..... dah pusing area tu.. tak jumpa!


Laki aku dah rebel melayan bini sengal,
Ha tunggu situlah!

Eh, sekali aku dongak kepala... nampak plak signboard dia tercongok atas tu...
Hehehehe... hantar sms lagi kat laki...
Ha ha.. nampak dah! Hehehehe...


Ha, hakupon lepak dulu kat meja depan tu... tunggu laki sampai
bila dia sampai dengan hanak-hanak,
berdoah-doahla kami masuk ke dalam.
meja kami depan kaunter pulak dah...
sakanlah aisyah tawaf satu restoren tu... penin kepala aku nengoknya!
asrap pon, lepas 10 minit, dah mula tunjuk perasaan
so, makcik dokom dia nk bawak jalan2 area dekat-dekat...

Sekali aku perasan Mencah dgn geng kampung dusun dia dah takde dlm kedai
kalut ribut aku menghala ke luar kedai nak cari dia
kedai ni tepi jalan besor tau, tepi roundabout plak tu
mak bapak geng kg dusun dia yang lagi satu pon sama-sama dah panic cari anak depa

Terkocoh-kocoh punya pasai,
aku tak perasan depan kedai tu ada bendul yang kebawah sikit
tgn kanan aku tgh dokom asrap kan... perut lak boncit...
so tanampak lantai....

Sekali... aku tersadung, jatuh berdebup macam buah nangka busuk!
lutut kanan akuni macam meletup tau!
sebab aku tahan dgn lutut kanan sebab tanak bagi asrap terhempas ke lantai
sakit dia tuhan ajer yang tau!
kawan akuni dtg sambut asrap dari aku,
while aku... takes a few minutes untuk kembali ke dunia nyata [tak pingsan pon]
tapi macam terkedu dan terkejut dan TERMALU :((
makcik rasa, dunia macam berhenti berputar
dan semua mata memandang ke arah aku
ha, silalah imejin sendiri.. kedai tgh penuh...
sekali ada badak jatuh tersungkur... mcm free show kan?

Aku bangun selow-selow... mujur buleh bangun!
pastu, tak fikir dah lutut tgh sakit ni...
terus aku jadik tarzan laung nama mencah
tapi tak berjawab... dia biasanya kalau dengar kita panggil nama.. dia jawab tau
aku lagi panic!

Dengan terhencot-hencot, aku pi cari dia
laki-bini kawan aku tadi pon sama.. sampai ke hujung deret kedai pi cari depa

Tiba-tiba ada sorang mamat cina dtg cakap kat aku,
anak u ada kat sebelah sana...


Aku pegi tengok kat sana... nyaris nak luruh jantung aku!
Mencah panjat besi tembok tepi kedai...sambil lepas-lepas tangan!


Aku jeritla panggil nama dia...
Aisyahhhh... turunnnn!

Dia dengar aku jerit, dia ingat aku nak main-main dgn dia...
dia lompat turun, lari pegi jalan besor pulak!
Huwaaaaa.... aku nk menangis tau!
kalaula ada keta tiba-tiba belok masuk....

Mamat cina tadi tolong aku tarik mencah ke tepi jalan,
terus aku genggam tangan dia tak lepas-lepas dah!

Terus aku ajak laki aku balik... kaki aku dah denyut-denyut tau

Balik umah, kelam kelibut mandi... nak solat
sekali aku takleh nak bend lutut...
solat berlunjur lah aku.. mcm org lumpuh! huwaaa :((

PS ko tulung sapu ointment kat lutut balak akuni...
ada la lega sikit... buleh la pi basuh botol susu depa yang bersusun atas sinki tu
tapi mlm tadi punyala berdenyut-denyut weiii
nak bangun sahur, nak panaskan nasik pon... sakit giler lutut aku :((

Pas sahur, sapu ubat lagi... PS kata kalau leh drive
hantar budak2 pi umah maklom, pastu pi kinik
mujur lepas sapu ointment, ada lega sikit... bulehla aku drive...

Sebelum PS hangkut budak-budak masuk keter,
aku cakap kat PS suh tukarkan diapers budak2 dulu
dia tukarkan Asrap jer.. mencah tak tukar... tak basah kata dia...

Ha, sekali... bila sampai umah maklom...
seat belakam keta aku banjir kilat wei!
huwaaaa... lencun!
Mencah oh mencahhhhh....
ko kawanlah dengan mamat kuku singapore tuh!
membanjiri kete mak bapak memasing tak hagak-hagak :((

Lepas hantar depa,
makcik pi klinik jumpa Doc Prakash...
Jangan banyak citer.. sila baring sini.. mau cucuk bon*ot!
makan ini ubat... harini sampai esok u kena MC,
Ahad, kalau sakit jugak.. dtg balik.. kita X-Ray!


Balik umah... niat di hati nak mempertahankan posa hari ini
takmau makan ubat... harap2 injection tadi buleh ease the pain...
oh tidakkk... denyut-denyut weiii....
selongkar carik biskut lemau... buat alas perut
pastu terus telan ubat... barulah lega sikit... huhuhu...

Pastu, aku pon menerap dan meng'update' entry ini,
dan tulis entry panjang lebor yang kamu orang tengah baca ni...

Ha tu jelah.
Moralnya... kalau badan besor badak,
elakkan terjatuh di depan khalayak :((

Lagi satu, kalau hanak-hanak perangai jakun mcm baru kuar hutan
toksah gatai2 pi makan kat kedai! dok umah dendiam!

Sekian. Wassalam.









27 comments:

Adrina Adi on September 3, 2010 at 1:31 PM said...

adoi, kesian ada, nak gelak pun yer. hehe. kalau aisyah baca bila dia besar nanti, baru dia tau, betapa besarnya pengorbanan mak dia jaga dia kecik2.

MR, kalau bawa aisyah gi kedai makan, try bawa buku dgn alat tulis. agak2 dia boleh dok diam tak kat meja? biar dia ralit kat meja makan.

e.l.i.s.s.m.i.e on September 3, 2010 at 1:37 PM said...

alahai..kesiannya..aku pun memang geram kalo anak buat perangai time makan kat luar, mulalah nak keluar sore jantan.huhuhu

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN on September 3, 2010 at 1:38 PM said...

MR, ANAK KITA DUA KLU JUMPA PASTI MENGGEGAR DONIA. BILA BWK P MALL PUN DH KEJAR MERATA. RASA MCM X SANGGUP JA. NASIB BAIK ANK SENDIRI...

Elyn on September 3, 2010 at 1:44 PM said...

adeh.... aku skang kalau org ajak mkn luar mmg pikir byk kali. lelagi ngan anak aku yg nk tawaf satu bandar ni ha. asal tgn terlepas je larik mencanak-canak.

ni lutut aku tgh sakit. apahal aku pun taktau. bebudak office ni siap offer masuk implant kat lutut. mementang la ofc aku ni supply implant kaki!!!

LiAnA on September 3, 2010 at 1:56 PM said...

itulah sebab musabab aku tak penah bukak pose kat luar tahun ni.. anak tak mkn saman.. dr aku buat dosa marah dia ada baik mkn kat umah jerr.. nak sgt mkn lauk kedai sila tapau balik umah sudee..

sakitt weiii kepala lutut terhentakk.. sakit gak baik pi xray.. sbb mende kat dlm kita tak nampak...

makcikrehan on September 3, 2010 at 2:03 PM said...

Kak Ed, my anak is restless. buku-buku ker hapa tak jalan. she's adventure type. huhu

makcikrehan on September 3, 2010 at 2:05 PM said...

Elis, wahidah, elyn : selalu tu buleh kawal la jugak. kalini yg hazab sgt. huhu

elyn, implan lutut mahai dok? hahaha...

makcikrehan on September 3, 2010 at 2:07 PM said...

Liana, aku memang tak suka buker kat luar. aku suh laki pi sorang ajer. tapi dah dia hajak jugak... sian kot aku buker sorang kat umah... ha sekali hambek ko! harini punya plan, aku kensel terus.

nurulhudaresad on September 3, 2010 at 2:22 PM said...

sian nya kakak saya ni.....rehat lek lok kat umah ehh...betol2 ni kita kesiannn.....takde gurau2 kaseh nya lah....get well soon ok....

Nieza Ishak on September 3, 2010 at 2:49 PM said...

adoi, aku ingatkan dah kenyang ko makan kat Sari Ratu KD tueee ...

hemmm tue la dia kalo anak membuas, suffiya pun boleh tahan kalo terlepas .. tue yg aku sanggup makan kat umah ...

uwaaaaaaaaaa sian ngko weh ..

makcikrehan on September 3, 2010 at 3:04 PM said...

Nurul dgn Noor, meh sini tulom urut lutut aku neh.. baru haku hampunkan korang! hahahaha

makcikrehan on September 3, 2010 at 3:05 PM said...

Nieza, lutut akuni..kalau naseb tak baek.. membawak sampai ke tua nih! huwaaaa

.::CeK LaLa::. on September 3, 2010 at 3:12 PM said...

sori rehannnn!! aku gelak dulu sebelum tulis komeng! hahahhahaha!! aku sedang bayangkan mcm mana ko punya kalut ribut tu...
tapi kesian gak kat ko kan.. mesti sakit gila lutut tu... takpe.. nanti lepas raya ko mesti gumbira.. ilang sakit lutut tu.. hehhe!

makcikrehan on September 3, 2010 at 3:14 PM said...

Ila, harap2 sehari dua lagi ilang sakit... TQ

Iman's Umi on September 3, 2010 at 3:32 PM said...

Siannya...abes tu sempat x mkn kt Ani Sup Utara tu? pernah makan kt cwgn dia kt bndr Permaisuri, best....apa2pun, dh dr bg MC, rehatla serehat2nya...smg cpt sembuh...risau gak main ngan lutut ni...xyahla ngidam nk pakai implan sbb sy sgt kesian tgk member sy yg pakai implan, nk bersila pn x blh...jd jagalah lutut, rehat bg cukup.

sweets on September 3, 2010 at 3:40 PM said...

sian MR..harap2 lutut tu x de apa2....
sweet bln puasa kali ni mmg x buka luar pun...
kekdahnye x terlayan ank2 ni....
hb bape kali ajak buka luar malas la...beli mkn kat umah sudah, bukannye x teringin...bila kenangkn ank2 hmmmm...toksah...

Me on September 3, 2010 at 4:00 PM said...

uwaaaaaaaaa.... siannya kat kawan eden sorang nie... semoga bersabar n cepat sembuh

SYANI on September 4, 2010 at 5:59 AM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
TopsyTurvyMum on September 4, 2010 at 8:00 AM said...

sob..sob..sob..sedih plak aku baca story ko nehh..
aku dpt bayangkan dahhh...tapi aku nampak ko cam cool jer..'
kalau aku mau diakhir filem ni aku jadi incredible hulk terusss tak jadi org dahhh...

Zana S on September 6, 2010 at 7:43 AM said...

implan lutut??? hahaha! mcm2 korang nih! ko gi je office dia pilih apa ko nak. pastu bawak gi spital. ekekeke..

tapi siyes, jatuh kena kepala lutut paling aku gila2 elakkan.

sakit sepanjang zaman oooooo!!

zilashah on September 24, 2012 at 12:30 AM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
zilashah on September 24, 2012 at 12:31 AM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
I want to lose weight on September 26, 2012 at 12:53 PM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
zilashah on September 27, 2012 at 7:44 PM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
I want to lose weight on September 28, 2012 at 11:15 AM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
makcik rehan KJB on September 28, 2012 at 11:20 AM said...
This comment has been removed by the author.
zilashah on October 1, 2012 at 2:36 PM said...
This comment has been removed by a blog administrator.

ShareThis