Friday, February 10, 2012

Halal dan haram vs makhruh dan syubhah

Posted by makcikrehan KJB at 8:24 AM
Assalamualaikum WBT

























Not only their Babah,
Me also; praying for both of them to be a good Khalifah to Allah The Almighty.
Who doesn't kan? Se 'loqlaq' mana emak dan ayahnya, bab anak mesti nak yang soleh kan.
Ya Allah peliharalah keluarga dan keturunan kami. Jadikanlah kami hamba-Mu yang soleh.

Tapi kan, anda semua pernah terfikir tak tentang keberkatan rezeki yang kita cari,
yang kemudiannya kita suap bagi anak-anak makan,
lalu meresap menjadi darah daging dalam tubuh badan mereka?
(dan tubuh badan kita juga kan)

I am not condemning anybody here.
Saya menyoal diri sendiri... adakah rezeki yang kami perolehi saban hari/ bulan itu cukup bersih?
Ayah saya selalu cakap, habuan yang kotor... apabila menjadi darah daging,
maka terbentuklah jiwa dan peribadi yang bertempiaskan habuan yang kotor itu tadi.
Na'uzubillah.

Mencari yang halal itu adalah fardhu. Semua orang tahu.
Namun, jika semata-mata membezakan antara yang halal dan haram,
tetapi pejam mata tentang yang syubhah dan makhruh,
maka itu pula adalah salah satu petanda iman yang lemah.
OK, this is wake up call for me. Harus berusaha lagi mensucikan harta.

Of course, pengertian rezeki yang bersih dan berkat itu sangat luas.
Have no intention to debate about it here.
Saya cuma mengajak kita-kita semua berfikir mengenainya.
Something to ponder di hari Jumaat yang penuh Barakah ini.

BTW, the above is PS's handwriting on a choc box - bought for the kids during his OS trip.
Aisyah is so proud upon seeing that. Dia memang suka dapat dedication macamni.
Gigih datang tunjuk kotak kosong kat Mama dalam bilik. Coklat dalam tu habis semua dia tibai :))
"Mama, Babah tulis ni untuk saya dengan baby"
"Babah suruh saya dengan baby jadi anak soleh dan solehah"
Of course Babah dia ler yang bacakan notes tu untuk dia. Dia manatau baca :p
Itulah Aisyah, sangat appreciative orangnya.

Speaking of handwriting kan, PS selalu cakap;
"Tulisan Abang buruk. Awaklah tulis" - when there's any form to be filled.
Mengelat sangat kan?

Buruk ke? Taklah sangat, sikit jer. Hahaha.
Takperlah tulisan buruk Bang, janji hati bayek.
Wahhhh... tetiba puji laki. Kahkahkah.
Nak bodek pressure cooker Amway macam Kak Mah Gali lettew!




















My house usually very messy on Friday (dalam gambarni sikit jer baru),
Hari lain pon messy jugak, tapi Jumaat adalah extra messy :))
Terperasan konon-konon esok Sabtu ada part-time maid datang kemas romah!
Har har har harrrrommm.... banyaklah kau punya maid :))
let's cuci-cuci kawan-kawan! (^__^)





2 comments:

Me on February 10, 2012 at 8:57 AM said...

setoju... oreo adalah tidak halal meh??? baru tau (-_-)

Kamalia on February 10, 2012 at 9:18 AM said...

bagus han..
aku selalu berdoa supaya Allah berkatilah makan minum kami..
kami ni duk sini kadang2 dah termakan baru tau ade benda yang syubhah; cth;shortening,butter,margerin.tapi,kalau vavi atau daging tu kami dptla tau..cuma bab benda kecik cam yg tula agak susah sikit..kdg2 ade budak kata roti tu boleh mkn,tapi budak ni kata pulak tak boleh makan..nak tak nak gunala tulang 4kerat ni buat jela roti kat rumah..huhu

psst..baguskan org jepun ni,tengok cekelat pun dia letak berapa kalori,fat,protein,karbo sume tau..

ShareThis