Tuesday, September 11, 2012

WiFi ada Kakak?

Posted by makcik rehan KJB at 12:54 PM
Assalamualaikum WBT


Modem wifi yang Ibah bagi aku dah bawak mai opis,
tah kat mana silapnya, dari semalam aku hodak tak buleh guna.
Padehal Si Syafiq dah setting molek dah. Patutnya ON suis, cucuk kabel terus buleh guna.
Dia connected, tapi tak buleh browse.

Semalam, sesapa yang pakai smart phone kat sekitar PID Rasa ni
nampaklah wifi "makcik Rehan" muncul kat senarai wifi depa.
Macam yang aku kata tadila... dia muncul, lepas masuk password buleh connect tapi tak buleh browse.

OK, fine.

Dah tak buleh kan, malaslah aku nak godek lagi.
Aku nak cabut balik, nak pakai connection biasa je.
Tengah aku dok bongkok-bongkok kelebek wayar, cable, modem bagai...
Tetiba moncol kepala hitam kat celah pintu.
Eeeeii meluat la sangat. Datang dahhhhh!

Dia ni lagi. Dengan ayat ramah perdana dia tu.
Hai Kakakkkk. Morning Kakakkkkk. 
Sengih-sengih. Terus berdiri depan pintu.

Kenapa ye? Nak guna komputer ke?
Duduk sanalah. Pakai laptop sana.

Dia macam teragak-agak. Tanak masuk *mana buleh masuk, time kerja dia ni*
Macam nak cakap sesuatu, nak mintak sesuatu.

Errrr... Kakak, saya mau mintak password wifi boleh kah?
Kakak kasi tulis. Nanti senang saya tara kacau sama Kakak lagi.
Kakak pon manyak sibuk saya tengok kan.
Kakak kasi tulis password, saya tara perlu guna komputer dalam.
Saya pon sibuk, Kakak pon sibuk. Hehehehehe...
*dia ni keja p*sm*n

Eeeeiiiii meluat sangat-sangat!
Kalaupon wifi ni dah elok,  jangan harap aku nak bagi password kat ko lah.

Wifi tak eloklah.
Modem saya dua-dua tak buleh guna. Semua tak buleh wifi.
Saya tengah setting tak abih lagi ni. Tatau dah saya nak buat lagumana.
Tunggulah nanti technichian datang repair.

Ooooo... rosaklah Kakak yer. Oooo.. OK. OK.
Errr... sini wifi apa nama Kakak?

Nama? PID lah. PID Rasa.

Selamani wifi PID tak visible tau. Aku tatau cemana vendor setup,
dia set hanya laptop dan PC dalam PID ni jer leh guna wifi PID.
So depani semua tak penah tau PID ni ada wifi.

Sampailah harini. Aku nak pakai modem baru.
Aku suruh Syafiq set nama "Makcik Rehan" untuk wifi tu
Sapa-sapa yang duduk area pejabat pos ni kompomla akan nampak signal strengh wifi ni kan?
So, depa buleh agakla... wifi ni mesti somebody yang dekat-dekat sini yang punya.
Apa lagi, menggelupurlah p*sm*n - p*sm*n yang gersang kat belakang nun!

Oooo... itu wifi nama Makceng apa Makceng itu kakak punya personal kah?

Eeeeeiii... bataknya wei.
Asal nampak wifi, menggelupur tanya orang sana-sini nak intenet free. Puuuihhh!

Entahlah, saya pon tataulah *sambil buat-buat bizi*
Aku malas layan la weiii.

Dia blah sambil senyum sipu-sipu. Muka frust.
Lantak kaulah. Batak sangat.
Bagi password kat ko nanti habih selow internet aku.
Habih segala video porn, Bollywood semua kau download.
Aku paham sangat dah lahhhh.... kat dalam PID ni pon depa buleh curi-curi download...
Inikan pulak kalau aku bagi free access kannnn. Puuuiihhh!

Petang, lepas lunch aku try lagi pasang modem wifi "Makcik Rehan" tu.
Pon gagal lagi. Dalam dok bukak-pasang tu,
sempat jugakla wifi "Makcik Rehan" tu muncul kat phone diorang kan.

Seperti ku duga. Moncol lagi 2 kepala tak berapa nak hitam.
Rakan sejawat budak itam yang tadi jugakla. Huh!
Sengih-sengih. Kuak pintu. Mata terus tuju kat modem aku kat sudut depan nun.

Kak.... wifi ada Kak?
Nak password boleh?

Eeeeiiii..... bencilah korang ni woi.
Apsal la gelupur kehausan intenet sangat hah!
Kalau aku tak penah dengar cerita tak senonoh pasal korang memang bulehla aku bertolak ansur.
Teringat balik cerita busuk korang terus aku rasa mual!

Modem wifi tak elok la.
Tadi saya dok testing-testing je. Tak lepas lah.
Tah setting kat mana yang tak kena ntah.
Nantilah, kalau dah elok... pas technichian repair saya bagitau ek.
*Janji pelesu*

Mereka pon berlalu dengan muka yang hampa dan kecundang.
*motip kecundang? Hahaha. Entah!*

Sat tadi. Aku test lagi sekali modem tu.
Aku sibuk dok maki budak-budak kepala itam tu sampai aku tak perasan
rupa-rupanya semalam aku salah cucuk wayar!
Patutla tak lepas-lepassss. Kahkahkah!

Dan sekarang, wifi "Makcik Rehan" sedang memayungi Pejabat Pos Rasa.
Barulah best aku nak layan internet dari telepon cabuk akuni.
Sat lagi, silap-silap budak kepala itam muncul lagi.
Apakah alasan aku nak bagi hah?









2 comments:

ibh_sue on September 11, 2012 at 1:04 PM said...

Kah..kah..pames tu MR..

Me on September 11, 2012 at 2:27 PM said...

hebat tue.. seolah2 disponsor gitu perkhidmatan interent oleh makcik rehann.... tapi leh tengok je la.. nak guna sori.. tak de pasword hahahhahaha

ShareThis