Saturday, July 17, 2010

OPHTALMOLOGIST = EYE SPECIALIST

Posted by makcik rehan KJB at 2:08 AM
Khamis lepas, makcik bawak mak ayah pi klinik.

Ayah suddenly sakit pinggang,
bawak pegi klinik SP Care,
Dr Allan offer jab kalau nak
Hahahaha... dan-dan ayah menggeleng!
So, makan ubat dan sapu ointment sajork
Alhamdulillah, while anak beliau typing this entry
pinggang beliau dah tak sakek lagi.

Mak pulak, selaput mata dah makin teruk
Masa kat dalam klinik, mak siap tanya
Awat tempat ni macam berkabus ja?

At first, mintak Dr Allan [he's a normal GP] kuarkan referral letter
so that leh bawak mak pi Selayang terus
[Hospital Selayang tak handle walk-in patient, kena ada surat rujukan]
Tapi dia tak buleh bagi sebab dia bukan eye specialist
dia recommend suh pegi CFS - Centre For Sight

So, there we go...




















Tak sangka ehh... ada Eye Specialist kat Rawang!
Operation and treatment sumer pon buleh buat kat sini
Kos? Hehehehehe... kiter citer kendian...





















The patient.
Lepas register, buat basic eye test - tutup satu mata, baca huruf bla.. bla... bla...
Vision mak teruk sgt :(
Mak tanampak start dari barisan kedua huruf-huruf tu


























Lepastu masuk pulak bilik lain
test kanta mata macam orang nak buat spec tu
test macam-macam power... itu-ini-begitu-begini
Hapah pon tak dapat membantu
vision mak memang dah teruk sangat :(

Then, diorang titiskan sejenis ubat kat dalam mata
ubat titis tu untuk 'enforce' anak mata bagi kembang
titis sekali on each eyes, rest for 15 minutes
pastu depa datang suluh-suluh mata guna torchlight
masani lawak pon ada... makcik cakap kat mak
Nasib baik tak bawak Aisyah, kalau tak...
nanti dia yang sibuk nak suluh mata semua orang dalam klinik :))

After 15 minutes, depa titis lagi ubat tu... suluh-suluh lagi. Hahahaha...
Pastu baru masuk jumpa the lovely Dr Zurina yang tinggi, langsing, tanned mcm model!


















The process, sebijik macam dalam gambar kat atas ni
memang buleh nampak la selaput mata tu kat sekeliling mata hitam
at this stage, memang sah lah... cataract!

Lepastu masuk bilik akhir <---bukan banduan akhir :))
bilik akhir ni senang citer, bilik nak close deal hahahaha...
they were telling us about the procedure and process of the 'surgery'
dan tak dilupakan juga, KOS untuk buat treatment tu :-p
ada 3 jenis kanta boleh dipilih ikut kemantapan kocek masing-masing
the cheapest is RM2500 per sebelah mata
2nd choce is RM3800 per sebelah mata
3rd choice entah berapa.. lupa dah.. mahal sangat! hehehe....
*kos tu dah termasuk lense, surgery, ubat bla..bla... kiranya all in dah la




















Tuan Haji sampai tertido tunggu bini beliau check mata :))

2500 sebelah mata, kali dua bijik mata... berapa hibu yer hadik-hadikkkk?

So, selaku golongan marhaen
kami pon mintak referrel letter ke Sepital Selayang
lepastu terus berdesup ke sana pulak.




















Kat Sepital Selayang,
Mak lalui lagi sekali proses yang sama
Tapi tak dapat buat computerised checking...
Sebab mata mak dah ditaruk ubat cecair kat CFS tadi,
nanti tak dapat result yang jitu kot, so depa tak jadi buatlah
Depa terus bagi tarikh for second appointment on September 17
Boleh kalau nak awal lagi... bulan posa la pulak
Mak kata takpalah lepas raya pon...
Sabar itu separuh daripada iman :)

Lega.
Selesai satu tanggungjawab makcik kat mak ayah.
Dah lama sangat berhajat nak bawak mak pi check mata
harap-harap, lepas 2nd appointment nanti
mak dapat tarikh yang agak awal untuk buat operation

Pesanan kepada Azlan Juri, Mujib Juri dan Nazirah Juri,
Ader berani contribute sorang seribu setengah?
kalau ada 5K, tak yah tunggu 17 September
esok lusa boleh buat terus kat CFS Rawang!
Hehehehe....









6 comments:

tini on July 17, 2010 at 8:04 AM said...

kalau aku, aku lbh suka wat kat selayang sbb gov, walaupun lambat tp biasanya depa lbh teliti siasat history. tp aku x tau la CSF tu. cuma yg biasa dok msk kepala aku, private cepat tp sometimes depa miss some important steps (sbb nak cepat kan).tp it really depends on pandangan masing2. mula2 mak aku tau dia kena katarak pun sbb dia sll komplen berkabus, tp sampai la ni x nal buat IOL sbb tkt :) !!

IMAN'S UMI on July 17, 2010 at 1:03 PM said...

Betul tu, sabar separuh daripada Iman, klu tuan empunya diri nk bersabar, kira ok la, klu x, kena pakat2 tong tong la adik-beradik ye.

Sitisifir10 on July 17, 2010 at 5:03 PM said...

k.an, kamu letak gambo mata org dgn tonometer, itu adelah utk ukur tekanan dlm mata, bukan nk cek selaput...sila search semula examination with slit lamp utk gambar yg lebih tepat :P

makcikrehan on July 18, 2010 at 10:45 AM said...

tak pedulilah tonometer ker.. termometer ker... seismograf ker...bantailah labu! konsepnya, tojah-tojah mata gitu... muahahahaha...

Nurul Aznil on July 18, 2010 at 5:25 PM said...

Salam,

SOALAN: kalau yg nak pi test mata tu adalah org buta huruf, nak baca huruf tu camner ye?

babyluv_ayang on July 20, 2010 at 8:23 AM said...

rehan, aku rasa better tunggu hosp gomen...really...mak aku..ngan glucoma n cataract nyer....2 in 1...tapi alhamdullilah...operation kat hosp serdang ngan hosp ipoh...walopun tak ler seterang mcm zaman muda matanya but at least dapat diselamatkan...hosp gomen ni walopun lembab tapi dioarg check dgn details...murah pun murah...sebab mak aku kena beli lense kat luar kan...walopun dia pesara kerajaan....lense tu pun baru jerk rm700...ok ler kan...

ShareThis