Wednesday, November 24, 2010

THE CYCLE

Posted by makcik rehan KJB at 11:13 PM
Baru selesai 'mempingsankan' hanak-hanak.

Aisyah, sejak kena chicken pox [dah kebah, bintat-bintat tengah nak mengering]
asyik nak tido awal - lalok, lemah dan longlai semedang
padehal dah tak makan ubat dah pon, 
cuma masih apply calamine lotion kat badan ajer

Tak syioklah tengok dia lembik macam ni
i want my usual cheeky little girl back!

Asyraf, harini dah start merangkak *senyum*
thought that he will skip crawling sebab dok sibuk menggapai nak berdiri dan meniti

Maghrib tadi, i was at the kitchen, preparing for their milk 
and [i thought] the kids were watching telly...
when im done, pusing belakang.... nyaris tak terpijak hanak sendiri ko!

Imam Muda Asyraf senyap-senyap datang merangkak ke dapo
dan landing betul-betul kat belakang kaki mak dia ;-)
biasanya dia datang merayap sambil mulut bising menjerit-jerit
bila dah pandai merangkakni, pandai pulak dia serang hendap senyap-senyap :-p

Badan Asyraf dah mula panas,
mungkin virus chicken pox kakak dah mula 'berpindah' kat dia
orang kata, chicken pox ni... bila dia dah start nak mengering
time tulah dia akan start cari 'perumah' baru
I somehow quite believe with this...

Masa Darjah 4, my classmate yang duduk next to me kena chicken pox
masatu haku tatau bintat yang bergenang air tu adalah chicken pox
so, selamba jer haku tujah-tujah bintat tu... sambil buat pandangan jijik kat dia
memang sumpah tak tahu pasal bintat tu sampailah cikgu kelas nampak 
dan perambat budak tu suh balik rumah! Hahaha...

Budak tu MC sikit punya lama sampai bintat dia kering
dan haku plak, menjak dah tau mender tu buleh jangkit,
walaupon bintat dia dah kering, langsung tak berani bersentuhan dengan dia dah :))

Then, masa umur 25 [year 2005 rasanya]
my colleague kat opis lama kena chicken pox masa preggy
when she came back to office lepas pantang,
sangat kebetulan haritu adalah my last day kat sana
so, nak tanak kena jugakla salam-salam, peluk-peluk, syiom-syiom kannn...

After few days, haku start keje kat kompeni baru
suddenly, on my second day... tetiba demam tanpa sebab musabab
and few bintats mula muncul satu badan
pegi klinik, huwaaaaa... sohih chicken pox!

Giler seksa melayan demam chicken pox kat umah sewa, sapa nak jaga kau!
luckily haku duduk bilik sorang-sorang, so tak kaco orang la kan
makanya terbaringla pagi-ptg-siang-mlm keseorangan huhuhu...
itu yang asek menangis mengongoi talipon mak hari-hari tu... kikikikiki...

Masa mula-mula Aisyah kena chicken pox haritu,
haku ada cakap kat PS suh cari daun mambu
Nenek Onah pon ada pesan suh cuba-cuba tanya kat kawan-kawan kot ada

Ko tau PS ko yang cemerlang tu jawab apa?
Skang jaman moden lahhh... tak maen la daun-daun segala
kalau gatal, makan obat ajer
tak payah nak alas-alas tido atas daun... kalo panas pasang ekon jer
tak payah nak meleceh bancuh bedak sejuk segala... calamine lotion dah ada!

Haaaa... gitu kater ko yer bangggg... baekkk...
ni Si Imam Muda ni dah mula tunjuk simptom nih
sila bersedia ambik MC untuk mengeram sepanjang hari dalam ekon yerrr
bil letrik melambung tinggi kaluuu... jangan pitnah ai dok sakan bakor kek yerrr


















Gambo daun mambu ni Nuraz yang tulong google nak tunjuk kat haku
sapa tuan punya gambo ni sila angkat tangan. Haku pinjam ehh...

Harini tetiba PS plak yang demam... agak menyampah haku melihatnya hokay
dia punya melepek lembik mengalahkan orang yang tengah pantang beranak
tak buleh nak suruh apa dah... lantakla donia ni nak terbalik kongkang ke hapa
mengeram jerla dalam bilik macam kena ubat bius!

Padehal, kalo time aku sakit demam,
terpaksa gak menggigih menjaga budak-budakni,
buat susu, mendobi, mengasuh jugak mcm biasa...
dia bagi pandangan serong jer kat haku... konon-konon haku buat-buat sakit
eeeiiii.... menyakitkan hati hokay!

Haaa.. aku melalut dah ni
dari citer bintats dan termengumpat laki pulaks keh keh keh
kang lagi lama aku menerap mengadap lappy ni
lagi panjang berjela aku menceceh... 

Sapa senasib dengan aku sila tekan butang LIKE 18 kali! 
Muahahahaha....









6 comments:

Nadiah Sidek on November 24, 2010 at 11:44 PM said...

hihi..sama je dgn suami nadiah. kalau dia sakit bukan main lagi tak laratnya. time bini dia sakit ada ke dia kata buat2 sakit. sabo je la! err..tapi kdg2 mmg buat2 sakit pun..hahaha..

SYANI on November 25, 2010 at 7:40 AM said...

Ko kena ciken pox umo 25 tahun yer... seingat aku,aku tak pernah kena lagi weh! Riso gak ni!

Me on November 25, 2010 at 8:58 AM said...

ermmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm tak tau nak komen..

Mamma on November 25, 2010 at 9:30 AM said...

daun tu bagus tau rehan..aku skang ni tgh guna tau..tp aku blender ngan air je pastu tepek terus je kat kulit..sbb skang ni aku ngan hamdan jadi gatal2...gila melecet kulit duk garu2...tp aku x teruk sgt takat lengan dgn betis je, hamdan la teruk satu badan...mls nk tumbuk pastu cmpor bedak tu leceh.lg pun aku tadok bedak sejuk kan..tp daun ni aku dh sapu 2x rasa la kurang gatalnya tu..

Iman's Umi on November 25, 2010 at 10:22 AM said...

Sy pn kena chicken pox ms dok umah sewa, tgh2 trial STPM, sedih giler org lain dpt 3, 4P, sy x dpt lgsg sbb sempat buat 2 paper, klu complete 3 paper dpt gak 1P. Benda ni mmg jangkit2...seksa, nk bsh muka pn slow2 amat tkt terpecah bintat tu.

makcikrehan on November 25, 2010 at 10:42 AM said...

Nadiah, gimme five! :)

Syani, serius ko blom kena? be careful yer. tgh musim nih! ;-)

Kerul, kenapa tetiba menggagap hah? muahahahaha....

umi iman, tapi bila bintat dah kering.. syok kutil tau! hahaha

ShareThis