Wednesday, February 2, 2011

EATING CHOCOLATE IS LIKE FALLING IN LOVE

Posted by makcik rehan KJB at 8:22 AM
Aku ingat 'peribahasa' ni sampai skang.
Dan aku agak setuju dengan peribahasa ni... hahahaha... gatai!
Cuba try, korang duduk rilek-rilek atas sofa,
dalam suasana yang nyaman dan sunyi...
pastu sambil pejam mata, korang makan coklat...
nikmat dia sama macam tengah feeling-feeling bercinta tak?

Kalau tak feeling lantak korang ah!
jangan maki aku sudah... wakakakaka....

Itu tajuk English Lesson yang pertama aku blaja masa kat Matrix dengan Cikgu Umi
*kawan-kawan aku kata muka aku dgn Cikgu Umi sama. Sama-sama tembun mcm kuih pau :))* 
Dari skulah rendah, sampai skulah menengah, sampai masuk Uni,
subject favourite aku adalah English
[sebab cita-cita tak kesampaian aku adalah pakai boots tinggi sampai betis,
pastu main baling-baling salji kat UK]
sebab tu banyak pelajaran subject tu aku buleh ingat sampai skang
Jangan subject Maths, haram tunggang-langgang memori aku
ko suh baca sifir doblas pon aku kena tekan kalkulator tau!

Eh, aku soka melalut kan? hahahahaha...

Aku takdela gila coklat sangat,
tapi kalau ada... belasah jerla.
tapi takdela sampai ketagih nak hadap hari-hari.
haritu masa pi Langkawi pun, takdela gila sangat aku memborong coklat.

Takla macam Mencah,
selagi ada coklat dalam peti ais tu,
selagi tulah dok ulang-alik bukak pintu peti ais.

Haritu Babah dia beli 10 bar coklat kat airport
murah sikitlah kot, tah aku pon tak kelebek sangat... asal bukan duit aku sudahhh :))
aku terus lempor masuk peti jer... masatu tak teringat pulak nak sorok
aku dok ingat nak buat stok sebulan la...
bagi budak-budakni makan sesikit...


























Dalam gambaqni tinggal lima ketui saja... 5 ketui lagi dah selesai...
Ini gambaq 2-3 hari lepas tau,
semalam lima ketui ni pon dah lesap!
punya dasyat budak sorang ni makan coklattttt...
Celik mata mintak coklat,
balik dari rumah maklom pon terus lari laju-laju bukak peti ais cari coklat!



























Tu edisi pagi... satu bar dia tibai sementara nak sampai umah Maklom!

Anyway,
sapa setuju dengan aku...
makan coklat lagi baguih dari makan sweets?
makan coklat lagi baguih dari makan kopok?
makan coklat lagi baguih dari makan hati? <--- eh tetiba! hahaha...

Bukan aku kata, tuan Google yang kata...
data penyedap hati di bawah, aku ceduk dari internet ;-)


1. The chocolates reduce high Blood Pressure
2. Hhelp in decreasing tiredness, ageing effects and sleepiness.
3. Chocolates are best in giving boost to the moods. Eeases the symptoms of premenstrual.
4. It can avoid the damage of cells.
5. Helpful in improving and balancing the blood sugar levels.
6. Eating few squares can decrease the risk of heart attacks
7. A person having chronic fatigue syndrome after eating 1.5 ounce of chocolate feels easiness.
8. It is beneficial in lowering the LDL cholesterol and raising the HDL cholesterol.
9. It increases the metabolism of the blood sugar in one's body which further reduces the chances of diabetes.
10. Theobromine component of cocoa is affective in giving an ease to a persistent cough as it opens the airways of the lungs.

Kesimpulan tak berapa padu : Sila makan coklat. Tapi berpada-pada.
Kalau tak abih, mai pos kat Mencah! muahahahaha....









10 comments:

Me on February 2, 2011 at 8:35 AM said...

eden sgt bernafsu dgn coklat.. kalau ada akn je jadi mcm mencah boleh hadap 1 bar sorang2:)) tapi diet punya pasal eden takat leleh air liuq je la tengok mencah n coklatnya :((

adha on February 2, 2011 at 8:48 AM said...

perghhhhhhhhh........ lajunya dia maka coklat.....

aku biasa 1 bar yg rm2 tu.. makan 3-4 kali... hihihi

tp kalau bg kinder bueno.. 1 pek tu celah gg jek.. hahaa

makcik rehan KJB on February 2, 2011 at 8:49 AM said...

Kerul & Adha, mencah memang gila-gila suka mkn coklat weii. mampuih hari2 mintak coklat. kopak mak bapak nak beli

Kaseh on February 2, 2011 at 9:04 AM said...

uishhh biar betol mencah belasah satu bar? tapi aku pun suka chocolate.. mmg nikmatttt..

Nadiah Sidek on February 2, 2011 at 9:04 AM said...

yup, makan coklat lebih baik dpd mkn sweets. kalau mkn sweets gigi cepat sgt rosak dpa mkn coklat

makan coklat lagi baguih dari makan hati <- ni pun betul jugak! hehe..

yg pastinya coklat mmg sedap la!

paish on February 2, 2011 at 12:45 PM said...

meleleh ayaq liur tgk ceklat mencah!

SYANI on February 2, 2011 at 1:43 PM said...

Aku pun suka cekelat jugak!!

teacher bonda on February 2, 2011 at 2:14 PM said...

aku stuju kak!!!coklat lg bagus dr sweets..
sbb tu aku xpenah bg anak aku mkn sweets. tp ak bg dia coklat..kalo sweets bdk2 kna kulum2 dlm mulot. sbb tu gg cpt rosak kn...:)

nurulhudaresad on February 2, 2011 at 6:52 PM said...

i prefer ice cream rather than chocolate...haku pon fefeeling bukak tingkap nampak salji turun kak....=)

ibh on February 2, 2011 at 7:16 PM said...

Sedap tengok mencah makan coklat...
Nasib aku pun kureng gak minat makan coklat ni..tp kalo ada aku belasah gak la sikit..heeee

ShareThis