Sunday, January 19, 2014

Tutorial : Simple Lunch Bag

Posted by makcik rehan KJB at 9:55 AM
Assalamualaikum WBT

Straight to the Ampang Point. Ahkak nak bagi tutorial utk lunch bag super simple ni. Ramai sangat dok suruh ahkak jahitkan. Ahkak tak sempat la hadek-hadek sekalian... Meah is too demanding. Berjanggut korang tunggu ahkak jahit nanti. Silakan buat untuk diri sendiri, kawan-kawan, sedara-mara atau ketua kampung uols sekalipon. You can even make profit out of this, ahkak tak kisah. Pergilah jual, tak payah mintak izin, tak payah credit mention pon tak apa. There's nothing to be proud of, simple sangat beg ni. Budak lepas UPSR yang dapar 1A 2B 2C pon boleh jahit :p













Ayuh mulakan.



Step potong kain ni korang kena buat 3 KALI kat :
1 - CS (collar sheet)
2 - Fabric luar
3 - Fabric dalam (lining)

Ukuran dia sama je utk ketiga-tiga bahan, tapi jangan lupa basi kan sikit utk jahit (seam allowance). Untuk tali beg tu, ikutlah kreativiti dan tahap kerajinan korang. Ahkak is malas, so akak guna CS yang dibalut dengan outer fabric saja. Kalau rajin gunalah both kain utk buat tali yang ada kedua-dua corak kain. Matching la kiranya...

Lepas potong, ironkan fabric luar dengan CS. Akak guna CS yang bergam, so kena iron bagi dia melekat. Pakai yang bergam ni senang sikit kerja. Kemudian cantumkan dasar dengan dinding bag. Proses ni kalo ikutkan senang saja, cuma renyah sikit kat bahagian yang melengkung. Lepas cantum, patutnya kita akan dapat bentuk silinder macam ni... (boleh berdiri macamni sebab kita pakai CS tadi kan)






Rasanya semorang paham kot... Masukkan cantuman fabric lining ke dalam cantuman fabric luar. Kemaskan bahagian opening beg dengan peniti dan pasangkan handle dan getah pencangkuk mcm gambar bawah ni. Guna jarum peniti untuk tanda kedudukan handle dan lepas tu jahit mesin.





Last sekali, jahit butang. Maka siaplah!


Nota tambahan :
1. CS tu kalau nak beli online, boleh beli dari FB Kak Maznin Mansor. Cakap kat dia nak beli CS yang keras sekali. Harga RM7.90 semeter (kalau tak silap)
2. CS boleh gantikan dengan batting (ada mcm2 ketebalan) atau boleh gunakan kain felt. Kain felt ni kat Daiso pon ada juai. Kak Maznin pon ada juai benda-benda ni.

Boleh gunakan tutorial multipurpose bag ni sebagai panduan jugak, Lagi senang nak paham rasanya sebab bergambar (masatu aku blom ada Meah, merajin la nak snap gambo step by step. Now is nan hadoooo)









5 comments:

ibh_sue on January 19, 2014 at 2:53 PM said...

Tq Rehan... Murah rezeki ko kongsi tutorial.

ibh_sue on January 19, 2014 at 2:55 PM said...

Tq Rehan... Murah rezeki ko kongsi tutorial.

ibh_sue on January 19, 2014 at 2:56 PM said...
This comment has been removed by the author.
Mila@Rimbun on January 21, 2014 at 1:57 PM said...

tengah pikir2 nak wat satu untuk anak jugak... tq tq.. nak wat based bulat camni jugaklah..

Emy Omar on January 30, 2014 at 3:57 PM said...

Cantik dan sweet je lunch bag tu..kat rumah ni ada mesin jahit tp M besar terlalu kuat bersarang dlm diri entah bilala nak boleh buat lunch bag sendiri ni huhuhu kalau open for order bagi tau ye :-)

ShareThis