Thursday, November 4, 2010

NEBULIZER

Posted by makcik rehan KJB at 2:34 PM
Kelu kejung lidah hakak membaca email ini dikkk...
 









































Camana nak citer ekk?
Jap.. cari balik entry berumahtangga di sepital tu ekk..
ha baca sini dulu... ada soklan?
ekekekek... chieyda hadekku shayamm
hakak tatau nak bagi nasehat apekah kat kamu dikkk...
hakak ko pon main hantam kromo jer dalam mengasuh budok bertuah 2 org tu

Dulu hakak ada kumpul list pasal hanak-hanak saket
cuba chieyda belek2 kat sini.. kot-kot ada yang membantu

Yang hakak paham konsepnya kan chieyda,
bebudakni tak geti nak ngeluorkan kahak depa tu
tu sebab bila kat sepital, doc put them on nebu
sebab gas nebu tu akan cairkan kahak depa tu... clearkan their throat and lungs
so that, they can breath easily [Doc Fid New Zealand, correct me if im wrong :)]
phlegm [kahak] yang bersarang dengan banyak kat lungs may trigger penyakit athma pulak
bila dah kena athma... makanya kompom kena depends on inhaler sampai sembuh!

*my dad ada athma, terpaksa usung inhaler kemana-mana dari mudo sampai tuo :(

Bagi hakak, depending on inhaler sepanjang masa adalah lagi hazab
berbanding kena nebu kat wad spital,
coz bila dah discharge, takde nak usung inhaler kemana-mana dah

So, actually.. [from my very own point of view]
there's nothing wrong with nebu... sebab kaedah tu paling cepat dan direct utk hilangkan phlegm
tambah pulak kalau pesen hanak awak sama macam hanak-hanak hakak ko nih
sumernyer kalau nampak botol ubat, melalak pasang loud speaker sejauh 8 kilometer!

Nasihat 80 sen dari hakak adalah...
kalau rasanya awak tak buleh handle masalah batuk dan demam hanak-hanak
kita serahkan ajer pada yang pakar..hehehe... yakni bawak jer jumpa paed terus
[as for me, lepas 3 hari demam tak kebah-kebah, terus berdesup pegi spital]

*pasal ongkos jgn riso.. bior bapak mereka yang bayo! kakakakaka...
*abehhh... dah kita susah2 beranakkan anak dier khennn??

Kat spital, doc akan buat thorough check-ups and x-ray jika perlu
[lepas x-ray baru gelabah babun bila nampak mucous punya banyak kat lungs dia hahaha]

So, balikni sila terus packing baju...
bila laki balik keje jer.. terus heret ajak pi spital :))





7 comments:

Danny Neza on November 4, 2010 at 2:44 PM said...

salam kakak rehan..
membacakan entry akak tuk si chieyda comel mamanya si aleeya tu..sy plak yg naik risau sbb anak sy yg kecik tu batuk tak hilang2..gamaknya cam byk gak kahaknya..walaupun masa d spital hari tu doc da suction banyak kali..
akak ada x sebarang petua mcm mn nk bg hingus2 depa ni kurang..?

makcikrehan on November 4, 2010 at 3:07 PM said...

Tadak petua...huhu tengokla kat link akak bagi tu.. kot2 ada mana2 yg kamu nk coba :)

Me on November 4, 2010 at 3:42 PM said...

sedut je guna mulut sendiri kat idung ank (org tua2 dulu ada buat)

nebu tue plak selalunya dibuat kalau kahak dah masuk dlm lung.. kalau takat2 throat tak buat lagi (Dr akn bg ubat pecah kahak yg kat tekak tue je).. kalau dr check lung n mcm ada bunyi2 berkahak (eden tak tau the right termnya) barulah Dr akan Nebu kan itu khanak2 bertuah.....

HoNEybUneE on November 4, 2010 at 5:07 PM said...

hanak sy lak, umor dh 3 taun lebey,takat2 ni dah 2 kali sedut...dia demam + selsema lama, lepas jer sedut tu ilang terus demam ngan selsema tu.budak2 kecik x pdi hembus hingus dia, sbb tu jdk cam gt...leni dia dah pdi hembus hingus dia jadi tiap kali selsema tu kejap jer laa baiknyer...=) p better kalo dokter suggest sedut tu sedut la, nanti jadik kes lain lak kalo selsema lama sangat...=)

HoNEybUneE on November 4, 2010 at 5:12 PM said...

luper lak, org tua pung gt gak...kalo ada rasa2 nk leloh biler demam selsema lama sangat tu pegi sedut je la kat klinik...dijamin sampai 6 bulan la ilang seme2 tu...sebab hencik somi sy gt laa, kalo demam selsema batuk teruk2 biler dia pegi sedut jer terus ilang...slagi kahak tu ada slagi tu la tak ilang selseme batuk...kalau biar lama2 boleh jadik ke astma...time tu mmg tak leh buat aper2 la, heret tong gas jer la gi mana2...hehehhehe...

makcikrehan on November 4, 2010 at 9:56 PM said...

setuju sama hanibanie. sgt hazab mengusung tong gas satu hal.. hazab nak menekup mulut depa pon satu hal lagik!

Kamalia on November 5, 2010 at 8:29 AM said...

kat sini pulak,kalu ank kita selsema dan batuk, kat klinik tu jugak mesti nurse akn bagi nebu..so,mmg normal la kat sini bab2 nebu ni..twin ni konpem nangis pas kena nebu..huhuhu

ShareThis