Wednesday, December 15, 2010

SEMUA ORANG BERHAK MERASA BAHAGIA

Posted by makcik rehan KJB at 12:05 AM
Adala tu yang senyum-senyum ;-)

2,3 harini migrain menjadi-jadi.
Nyut-nyut dari kening sampai ke mata.

Rasanya maybe terlebih hadap komputer kot.
9-5 kat PID dah sah-sah hadap komputer.
balik umah, sementara tunggu Mencah mengantuk,
hadap lappy lagi [tibi dia konker]
pulak tu tido tak cukup sejak Asyraf kena chicken pox haritu
[tapi skang dah slowly get back to normal routine]

Nampaknya haku nak kena kurangkan mengadap komputer
dan join Pakcik Sepol hanak-hanak ni tido seawal mungkin
[tido lewat-lewat turut memburukkan penyakit resdung hakuni tau]
sebagai permulaan, kenala aku reduce entry harian
buat 1 atau 2 entry sudahlah sehari
dahla entry meraban jer yang lebih...
aku baca pon meluat, orang lain baca laaaagilah menyampah
betul-betul dasar syiok sendiri :))

Selain tu, kena jugak watch-out food intake saban hari
sedang berusaha nak cut-off caffeine and Milo
Dulu, asal minum/ makan chocolaty food - kompom kepala ting-tong
la ni dah jarang-jarang kena migrain, tapi sekali dia maiiii.... memang berdengung!
agaknya ni sebab stress hujung tahun sama kot :))

Sedikit pencapaian yang agak memberangsangkan sejak 2,3 mingguni
So far dah berjaya tinggalkan Nasik Lemak setiap pagi
dan nasik campur menggunung dengan kuah lemak santan during lunch
juga goreng pisang akak simpang di petang hari

Breakfast skangni either toast, karipap atau tumpang macaroni sup budak-budakni sajork
Lunch dah berjaya alternate 2 atau 3 hari sekali saja
ambik nasik sikit bebeno sampai budak kedai tu beliak-beliak mata tak percaya kat haku
[yer dikkk... hakak ko tgh coba makan secara berhemah dikkk]
lauknya pulak ikan jaket bakar dan ulam-ulaman,
[asek pekena ulam sampai rasa nak berkebun pulak haa :))]

Snack harian di PID adalah biskut Jacob kering kontang
memang tak sedap, tapi layan jerla...
keburukan makan biskut kering ni... ANGIN!
akuni kalo makan makanan berunsur gandum memang akan mengundang angin
sampai sebu-sebu perut... nak kentut tak buleh pulak tu :))

Petang-petang nak balik kerja
kadang-kadang singgah jugak gerai goreng pisang akak simpang
tapi tak beli dah goreng pisang atau keledek goreng
sekarang akan opt for fishball cucuk-cucuk atau keropok lekor nipih-nipih tu
tak buleh jugak kalau tak singgah gerai dia langsung,
akak tu baik taww... silaturrahim kena jaga... hihihi [warak sungguh alasan aku kan :-p]

Memalam memang dah jarang-jarang sekali makan yang heavy metal :-p
kalau rasa lapor sesangat, petang sebelum balik umah
aku tibai bihun sup siap-siap kat kedai kolam pancing
takpon gigil-gigil bakar roti Gardenia, celup dalam Milo O...
kalo time lapo tahap gigil, percayalahhhh... roti kering lagutu pon sedappp!!

Seminggu 2 kali aku rendam Teh Orang Kampung memalam
saja bagi dia cuci taliperut aku
yang paling syok, bukat setakat memerut,
dia tulong push keluar angin-angin yang bersarang dalam badan gumuks aku ni
lega la sikit sebu-sebu perut tu... :-p

Routine baruni bukan tujuan nak menguruskan badan sangat pon
Perkataan Menguruskan Badan tu dah macam Taboo bagi aku
lagi aku kata nak kuruih, lagi sakan aku mencekik :))
baik aku disiplinkan diri pelan-pelan
makan secara berhemah dan beretika <----- poyo siot!

Bak kata Zalia haritu, kamini dah redho dah dengan body tayar Michelin kami ni
tinggal lagi, buat semua-semuani demi nak menjaga kesihatan
maklumlah... umo baru 31... [baru ker?? :-p]
anak pon baru 2 orang...kecik-kecik lagi...
nakla kami-kami ni menikmati hari-hari dewasa dengan kesihatan terbaik.. cewah!

Sekali-sekala balik kampung jangan tanyala weiii
tibai sungguh-sungguh jugakkk... tak toleh kiri-kanan dah :))
hati mak kena jaga weiii... kater anak solehah kan [best lagi alasan aku kan :-p]

Harap-harap, lepas sebulan dua aku makan secara berhemah ni
takdela orang tu sound aku BESOR MACAM PINTU dah lepasni...
downgradela sikit harapnya... jadi BESOR MACAM TINGKAP
comel sikit telinga aku dengar khennn ;-)


Apa kaitan tajuk dengan entry?
kah kah kah kah... mental betul aku!



.









14 comments:

mimie1678 on December 15, 2010 at 12:14 AM said...

hahaha... puas aku mencari.... hehehe... bahagia...? aku tgh tak bahagia la... camno...?? huhu...

Sarid Derus on December 15, 2010 at 7:45 AM said...

wahhh..sape cakap ko mcm tu..aku termiss ape2 ker!!
sensitip tau..!!

baguslah rutin mcm tu..demi kesihatan..aku pun kena followww..

TopsyTurvyMum on December 15, 2010 at 8:07 AM said...

*senyum tersipu balik langsir pintu*


nanti aku buat tajuk entry meraban jugak.. tajuknyer..
'jalan kebahagiaan yg sepatutnya aku cari'
:D

Nieza Ishak on December 15, 2010 at 8:24 AM said...

ehhh .. sama cam aku han,
aku pun tengah ke arah tue ..

tp pagi2 aci bancuh oat secawan..kasi tue lemak2 kena serap dgn span. ... nanti aku ada mood aku pun buat entry meraban ni ... tp cara aku sama la cam ko ... huhuhu

SYANI on December 15, 2010 at 8:51 AM said...

Aku pun sama an, motip nak kuruskan badan asyik tak jadi jer... kena ubah motip ke arah pemakanan sihat. Tak gitu??

nurulhudaresad on December 15, 2010 at 9:07 AM said...

sapa berani kata ahkak saya besar mcm pintu tu haa????
meh sinih!!
hambboooiii....tingkap comey sket ada langsir....=) i lap u akak!!

beriya aku mencarik mana frasa2 mengenai kebahagiaan tu....wat2 jumpa je la...hhihih..

Kak Mah on December 15, 2010 at 9:21 AM said...

buat la apa ko nak buat asalkan ko bahagia han... (maksud tersirat entry rehan - tak abih-abih haku nieh eheheheh).... han tambah lagik buah-buahan yerrr.... aku pun sama kene tambah serat banyak

makcikrehan on December 15, 2010 at 9:21 AM said...

Mimie, tunggulah TTM buat entry MENCARI JALAN BAHAGIA pulak. aku pass baton kat dia dah ;-)

makcikrehan on December 15, 2010 at 9:22 AM said...

Sarid & Nurul, kalo besor daun pintu mahapla jugak. ini besor mcm pintu sliding door hokay! sadis sungguh :((

makcikrehan on December 15, 2010 at 9:23 AM said...

TTM, sila panjangkan SINAR KEBAHAGIAN di belog ko pulak. wakakakaka...

makcikrehan on December 15, 2010 at 9:24 AM said...

Nieza & Kak Mah, tulah, takmo dah diet2. buat aku lagi stress ajer. Aku pegang cogankata makan secara berhemah jer skangni. Hihihi...

makcikrehan on December 15, 2010 at 9:25 AM said...

Syani, ko tu OK lagi... tapi baguih jugak ko beringat mulai sekarang. Jangan jadi PINTU mcm aku...payah dah nak balik ke TINGKAP. wakakakakka

MsAjai on December 15, 2010 at 10:04 AM said...

tetiba nk share gak menu2 diet akak (akak la kan...kater senior...)

bagus MR...usaha tangga kejayaan...
cuba minum milo + oat 2 kali sehari..pkul 10pagi & 9 mlm..

so yg pkul 10 pagi tuh MR akan rasa kenyang by lunch mmg akan amik food yg sikit je la..

yg pkul 9 mlm tuh MR akan kenyang smpi la time tido..

lagi MR beli roti gardenia breakthru mkn ngan jam sugar free..itu amik masa breakfas & dinner kul 7

dan kalo bfas..cuba starts nga yogurt fat free from Nestle..petang2 pun bleh mkn yogurt gak...

makcikrehan on December 15, 2010 at 11:20 AM said...

Tengkiu Ms Ajai, gigih tau aku salin petua hang ni. Nanti aku tempek kat peti es ;-)

ShareThis