Thursday, May 6, 2010

KAK LIS : PITAM MAKCIK PITAM : IZZAH AZFAR SILA TOLONG JAWABKAN

Posted by makcik rehan KJB at 3:28 PM
Kehadapan kekanda Lis yang sedang sarat kebuntingan,
Maafkan adinda kerana terlupa membuka emel adinda di Gmail
sebab adinda register emel tu buat cukup syarat utk log-in belog DIVA adinda ini saja
seminggu sekali pon belum tentu adinda akan membuka emel tersebut.

Tengahari tadi, adinda sangat buring sampai tatau nak buat apa
sebabnya, dulu-dulu kalau adinda buring
adinda akan 'men-start' si kontot dan menyerang gerai goreng pisang makcik simpang
dan membeli sebundut pisang goreng, keledek goreng,
keropok goreng, cekodok goreng dan apa2 sahaja yg makcik tu goreng!

Tapi, sejak adinda berdiet yang tak berapa nak jadi nih...
adinda banyak sgt masa terluang di depan PC PID yang seberat 8 kilo ini
tambah-tambah pulak adinda dah hampir menyiapkan memorandum 19 perkara
yang sebelum ini menjadi igauan ngeri kepada para petugas di PID semalaya ini.

Owhhh... sungguh jauh adinda menerawang. Maaf lagi sekali Kekanda Lis
Orang yang sedang kelaparan tak cukup makan memang selalu merapu begini.

Tatkala membuka emel sebentar tadi, 
hampir terjojol anak mata adinda apabila membaca emel kekanda
bukan saja kerana emel tersebut panjang berjela...
tetapi juga kerana isi kandungannya yang sungguh memberangsangkan

Walau apa pun, adinda sangat tersentuh hati 
apabila mengetahui kekanda sedang mempersiapkan diri
untuk menyambut kelahiran si baby yang sungguh bertuah ittew

Adinda sungguh terharu kerana kekanda telah memilih adinda
untuk memberi tunjuk-ajar dan khidmat nasihat tentang penyusuan 
atau dalam bahasa ibu-ibu moden hari ini... breastfeeding

Malangnya wakai kekanda....
ketahuilah oleh mu... bahawasanya...

ADINDAMU INI.... 
HARAPKAN KOPEK SAJA BESO...
TAPI ISINYA TAK ADA!
kah kah kah kah

Jangan marah Kak Lissss..
i lap u very banyak!

Sebelum saya merapu bagi petua yang salah
baik saya handover tugasan ni kepada kroni saya
[cewah, dan-dan tu mengaku kroni haha]

Kak Lis, saya hanya berjaya menyusukan Aisyah & Asyraf selama 2 bulan
memang sungguh mendukacitakan!
[laki saya lagi dukacita, kena kuar duit beli susu formula!]
Jadi saya rasa, saya sangatlah tak sesuai nak memberi tunjuk ajar

*Aznie, sila berasa bertuah kerana kopek beso anda berisi :-p*

We all know that you are very-very passionate about breastfeeding
and... as a Malaysian BF Peer Counselor,
please be honoured to assist Kekanda Lis in this issue
Her email to me as below...

*Anyway, yang kaler pepel tu jawapan dari Makcik
gatai jugak nak menjawab... kah kah kah


*******************************************************

salam rehan....

janganlah terkejut opocot dgn email Kak Lis ni. 
kak lis cuma nak tanya tentang persediaan breastfeeding je. 
Dari sari ke sari nak menanya tapi tak terkarang2 emailnya... 
make it simple kak lis buat dalam bentuk point la ye :

a. slalu orang cakap lepas banak air susu kurang. kalau kurang, 
cemana nak bagi kat bb? kena standby susu formula gak ke?
*saya standby Enfalac penuh satu lemari masa banak Aisyah dulu
tu pasai susu saya merajuk takmo kuar kot! kah kah kah*

b. masa pantang, kan selalu orang makan sket je. 
kalau dah makan sket cemana nak produce susu baby?
*kena maki dgn mak sebab saya mkn byk! 
kunun-kunun nak bagi susu byk. Kununnn...
Sebabtu sampai la ni tak kurus-kurus jugak*

c. kena makan extra vitamin ke untuk banyakkan susu?
*sesetengah jamu pon membantu banyakkan susu kan*

d. baper banyak botol susu kena standby untuk breastfeed nih...
*kalau malas mcm Makcik Rehan, 80 bijik botol pon tak cukup kekekeke*

e. susu yang dah dipam boleh masuk fridge kan?
tapi katalah next year kak lis dah start keja. yang jaga bb lak mil. 
keja opis lapan jam. campur dgn traffic katalah 10 hours away dari rumah. 
bapa botol kena standby untuk bb yang umur 5 bulan? 
nak standby macam mana? 
nak letak kat tempat beku ke atau nak letak kat tempat tak beku?
 *Bab beku tak bekuni... Izzah pls jawab
kang MR bagi ilmu salah, kembong pulak baby Kak Lis nanti*

f. cemana nak panaskan susu yang dah beku?
*Izzahhhh...*

g. kalau during travel. nak balik johor dari penang nih mau 7-8 jam on the road. 
so the best way is direct feeding ke atau bawak susu yang dah dipam siap?
*Jangan drive sambil menetek anak sudah... SitiSifir, bahaya okeh!*

h. ada orang kata, bb kalau dah biasa direct feeding, 
nanti nak bagi kat botol dia tak mo lak. cemana nak buek?
*Izzah jugak... Makcik gagal disitu
Asyraf dah dpt botol takmau tetek.. lagi haru!*

i. last but not least, kandungan baper bulan baru ada keluar susu ni? 
asal pg klinik doc asik tanya susu ada kuar tak? 
takut karang cakap takde, dia nak tgk nenen plak. doc adalah seorang bai!
*Makcik kan, sampai dah beranak baru kuar susu
masa pregnant, susu langsung tak kuar*

ambik la masa untuk jawab. kak lis tau rehan bz hari ni kan...
*Dah tak bizi dah Kak Lis... bizi body yerla...kekekeke*

tima kasih ye...
*shesama kak :-p*

nak jawab ni kat blog pun takde masalah. 
kot kot la boleh buat panduan kat bakal2 mak yang lain...

p.s : cemana nak buat tulisan yang bergaris?

Tulisan bergaris tu macam ini ker Kak Lis?
Makcik Rehan sangat cantik gemok!

Kalau yang mcm tu..begini caranya
Makcik Rehan sangat < strike> cantik < / strike > gemok!
*remove kan all the spacings in between those highlighted words


Photobucket

15 comments:

zealvia on May 6, 2010 at 3:35 PM said...

muahahahhahaa.....bila masa MR akan jadi serious ye?

adha on May 6, 2010 at 3:59 PM said...

hua3.. kelako aku baca la wei...

Sitisifir10 on May 6, 2010 at 4:17 PM said...

ade jugak terselit nama beta?? chaittt

izzahazfar on May 6, 2010 at 4:18 PM said...

zah pulak tersipu2 malu..mcm cikgu besar suruh anak murid jawap sebab apa merokok?hahahha..

p/s: kak dah ptg mabuk saya maik teruk...saya janji saya jawap esok boleh?

izzahazfar on May 6, 2010 at 4:48 PM said...

http://izzahazfar.blogspot.com/2010/05/makcik-rehanini-jawapan-zah-utk-kakak.html

dah buat jawapan..tak puas hati ngan jawapan cakap ehh...

sWeEtDaRLinG on May 6, 2010 at 5:01 PM said...

sila mendaftar jadi member www.susuibu.com
melambak2 tip dan ibu2 punya pengalaman kat situ... seronok lepak kat dalam web tu, macam2 cerita pasal susu ibu, pasal anak2, masalah2 baby semua boleh rujuk kat sana

Nurul Aznil on May 6, 2010 at 5:15 PM said...

Salam,

patut la dok tersedak tadi... nama naik rupanya...

baca your komen tu, tatau nak senyum ke nak masam.
akhirnya me ambik jalan tengah, gelak! gelak sampai boss pun heran...

Nurul Aznil on May 6, 2010 at 5:26 PM said...

Tambahan:

untuk soalan G, sekiranya your Kak Liss's baby adalah EBM baby, bleh try macam ni: http://aku-noi.blogspot.com/2010/02/pasal-ebms-baby-travel.html

ena on May 6, 2010 at 5:34 PM said...

hahahaha aku nak gelak ajer... wakakakaka

ko nih... ada je modal wat melawak yek!!!

hahahahahahaha

cinta_north2south on May 6, 2010 at 5:51 PM said...

huhuhu...sangat terharu siap ada N3 khas tu. ok..ok..akan tunggu jawapan, dan juga akan pg ke URL2 yang disarankan....tima kacih semua...

futnot:my main concern - mengandung at age 35, nenen boleh produce susu lagi ke? ouch!!

mama_iris on May 6, 2010 at 8:23 PM said...

hahahaha.....lawak33....gile aaa.....kite cama la...bf anak takat 2,3 bulan je....

makcikrehan on May 6, 2010 at 10:28 PM said...

gelak sakan hangpa noo....kesian kat aku weiii....kopek keghin, berpeluh beli susu tiap2 bulan weiii...

Anonymous said...

hehehehehe... kak ed mmg betul2 addicted to makcik rehan.

adrina

My Lil' Princess, My Hubby, My World on May 7, 2010 at 10:04 AM said...

Sy xtau btl ke x tp ada org kata susu jd kering & anak xnak isap sbb kita ambil pil perancang or inject utk family planning...kalau ye mmg nyesal sesangat...teringin nk bf smpi Iman 2 thn, tp 3 bln dh xnk, penat je hulur.

Me on May 7, 2010 at 11:37 AM said...

mana mungkin susu kering... kan ada kekdah utk RElactation ke apa ke namanya ntah... tapi umo bape ngandung n bersalin pun insyaallah allah akn bg susu gak kat bb. skang nie kan sgt slogan breastfeeds safe life.. tue... K.LIS.. SAYA SOKONG K.LIS FULLY BF YOUR BB. (saya pun dok penang) boley gitew MR?

ShareThis